Наставници ФСФВ-а први у Србији одлазе на мобилност бициклом

У оквиру Еразмус+ програма мобилности наставног особља, доц. др Валдемар Штајер, професор са предмета Рекреација и маст. Никола Тодоровић, асистент са предмета Дијагностика у спорту, путовали су у Печуј бициклом, како би одржали предавање студентима основних и мастер студија на Факултету здравствених наука Универзитета у Печују. Ово је први пут да неко из Србије у оквиру „зеленог“ Еразмуса користи овај вид транспорта за мобилност у иностранству.

Циљ ове активности је истицање важности и значаја физичке активности за здравље сваког појединца и подизање свести о позитивном утицају овог алтернативног превозног средства на животну средину, у циљу смањења загађења ваздуха. Жеља наших професора је да и студенти и наставно особље Универзитета у Новом Саду изаберу овај вид транспорта у свакодневном животу.

Узимајући у обзир дужину пута до Печуја који износи 180км и чињеницу да је ово екстремни подухват, наставно особље је имало адекватну физичку припрему. Поред самог путовања, професори су користили активан транспорт и за време мобилности. У Печују су остали четири дана и одржали предавања на тему: „Креатин и ГАА као маркери замора у спорту“ и „Употреба молекуларног водоника као потенцијално ефикасног гаса у спорту“. Током посете су имали прилику да обиђу и лабораторију за дијагностику Факултета здравствених наука.

Еразмус+ зелена путовања подразумевају организацију путовања одрживим превозним средствима са ниским емисијама: бициклом, возом, аутобусом или дељењем аутомобила са другим стипендистом. Зелено путовање представља одговорност појединца који путује према природи и локалној заједници.

Више о овоме на следећем линку: https://www.youtube.com/watch?v=kDbehw7yVI0

ВРХ