Позив за пријаву студената за Еразмус +

Универзитет у Новом Саду расписује јединствени Јавни позив за пријаву студената за Еразмус + одлазну мобилност са Универзитета у Новом Саду према високошколским установама из држава чланица ЕУ и трећих земаља придружених Програму (раније познате као програмске земље – чланице ЕУ, Северна Македонија, Исланд, Лихтенштајн, Норвешка, Турска).

Студенти докторских студија Факултета спорта и физичког васпитања могу да се пријаве за мобилности на Универзитету у Палерму и Универзитету у Сплиту.

ПРИЈАВЉИВАЊЕ:

ТРАЈАЊЕ ЈАВНОГ ПОЗИВА (КОНКУРСА): 21. септембар 2023. – 11. октобар 2023. године

РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА: среда, 11. октобар 2023. године до 23.59 часова

РЕАЛИЗАЦИЈА:

ВРСТА СТУДЕНТСКЕ МОБИЛНОСТИ: мобилности ради студирања (један семестар)

РЕАЛИЗАЦИЈА СТУДЕНТСКЕ МОБИЛНОСТИ: летњи семестар академске 2023/2024. године (до 15.7.2024.) или зимски семестар 2024/2025 године.

Више информација на следећем линку:

https://www.uns.ac.rs/index.php/konkursi-uns/erazmus/ka131/8159-odlazna-studenti-studiranje-20230921

ВАЖНО ОБАВЕШТЕЊЕ ЗА СТУДЕНТЕ I, II, III и IV ГОДИНЕ СТУДИЈА!

Поштовани студенти

како би рангирање студената, пре уписа у школску 2023/2024. годину, било регуларно, неопходно је да на свом виртуелном индексу проверите да ли су све оцене о положеним испитима из свих испитних рокова у школској 2022/2023. години електронски евидентиране.

Уколико нису, обавите консултације са предментним професорима како би се на време решио проблем, а након тога јавите се и Студентској служби ради провере.

Студентска служба.

Проф. др Патрик Дрид је имао сусрет са г. Олегом Матицином, министром за спорт Руске Федерације, током Међународног фестивала универзитетског спорта у Јекатеринбургу, а потом је учествовао и на форуму представника 36 земаља учесница.

 

Проф. Дрид се срдачно захвалио на позиву нашем тиму, истичући да овакви догађаји чине наше академско путовање још пријатнијим и да је дубоко укорењена веза између Русије и Србије доказ трајне братске љубави која је превазишла време и геополитичке промене. Ову посебну повезаност карактерише заједничка историја, културолошки афинитети и узајамна подршка. Посебно је нагласио да је овај формат такмичења, будућност универзитетског спорта.

Студенти ФСФВ-а на Универзијади у Јекатеринбургу

Студенти Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду су добили позив за учешће на Универзитетском спортском фестивалу ЕКАТ2023, који се одржава у Русији, у граду Јекатеринбургу. На фестивалу учествује преко 100  универзитета из 36 земаља света. Наши студенти ће представљати Србију и УНС у рвању, џудоу, самбу и ритмичкој гимнастици.

Више информација о овом догађају можете наћи на следећем линку: https://ekat2023.com/.

Алексеј Покушевски са тренером Борисом Петеом на ФСФВ-у

Млади српски кошаркаш, Алексеј Покушевски, који тренутно наступа за Оклахома Сити тандер, амерички кошаркашки клуб који игра у НБА лиги, већ дуго година сарађује са једним од својих првих тренера кошарке, Борисом Петеом, који тренутно помаже у процесу опоравка и санирања повреде коју је Покушевски задобио на тренингу свог клуба. Како су околности то дозволиле, тренинзи се одвијају на Ђачком игралишту, центру за спорт ФСФВ-а, где их је дочекао управник центра, проф. др Раденко Матић.

Алексеј је почео да тренира код Бориса са својих 8 година, у млађој категорији, где су пуних 5 и по година имали непрекидну сарадњу. Након тогао, Алексеј одлази у Грчку, Олимпијакос, са својих 13 година, а Борис наставља да гради своју тренерску каријеру у Азији, при чему се њихова сарадња и комуникација наставила и још увек траје, а као главну спону истичу Алексејевог оца, Сашу. У њиховом дугогодишњем раду,највише цени колико је Борис посвећен као тренер, како у његовим самим почецима, тако и сада. Иако је Покушевски отишао млад из Новог Сада, истиче да му није био тежак тај период живота, јер је љубав према кошарци и циљ који је зацртао био мотив да настави истим путем. На том путу, као највећу подршку истиче своју породицу.

На питање о будућој перспективи, Покушевски одговара: „Желео бих да одиграм за репрезентацију, није се дало до сада због неких ситуација и повреда, мислим да би ми то помогло, и кошаркашки и мислим да је то нешто што сваки играч жели. Потребно је још пар недеља да се повреда залечи, а до тад тренирам како бих ојачао и мислим да ћу без проблема бити спреман за сезону. Желео бих да проведем доста година у НБА-у и оставим неки траг, колико могу.“

Желимо Алексеју брз опоравак и повратак на терен, остварење будућег успеха са репрезентацијом Србије, као и остварење жељених амбиција у свом клубу у НБА лиги, а Борису желимо успешан наставак кошаркашке тренерске каријере.

Видео

Делегација Факултета спорта и физичког васпитања присуствовала је завршном састанку у оквиру Еразмус+ пројекта МОСМЕН у граду Бјала Подласка, у Пољској.

Током три године трајања пројекта успешно су реализоване све пројектне активности и припремљен је нови мастер наставни програм из области Менаџмента у спорту.

Пројекат је реализован у оквиру конзорцијума институција из три европске земље – Пољске (Академије Биалска Универзитета у Пољској), Мађарске (Факултета здравствених наука Универзитета у Печују) и Србије (Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду).

Иван Дела Кроче вицешампион света

Наш студент, Иван Дела Кроче је наступио на сениорском првенству света у џију џицуу. Такмичење се одржало у главном граду Монголије, Уланбатар. Категорија у којој се Иван такмичи (-69кг) је још једном била једна од најјачих на самом првенству. На такмичењу је наступило 48 земаља са својим најбољим такмичарима, сви са истим циљем – да освоје најсјајнија одличја.

Као први носилац жреба, Иван је имао привилегију да буде слободан у првом колу, потом су уследиле 4 веома тешке борбе. У првој борби се сусрео са такмичаром из Холандије, у другој са такмичаром из Немачке, док се полуфинале одвило са противником из Русије, где је поново тријумфовао победом. Финална борба, такође, против такмичара из Русије је била веома неизвесна до последњих 30 секунди, а затим је преовладало искуство његовог противника и како он сам каже, заслужено је победио.

Поред овако захтевне конкуренције, Иван је понео титулу вицешампиона света и Факултет спорта и физичког васпитања му честита на овом изванредном успеху!

Одржана је друга међународна COST SHIINE тренинг школа на Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду, чији је локални организатор био проф. др Раденко Матић.

Церемонији отварања су присуствовали национални COST координатор – проф. др Зоран Мијић и продекан за науку и међународну сарадњу Факултета спорта и физичког васпитања – проф. др Сергеј Остојић.

Тренинг школа је окупила учеснике из 10 европских земаља, који су представљали различите високошколске установе и компаније. Циљ тренинг школе је развој метода мултидициплинарних иновација које пружају одговор на савремене друштвене и економске проблеме.

Догађај је трајао 3 дана током којих су пленарни предавачи презентовали своје теме, све у циљу да пренесу знање полазницима тренинг школе. Полазници су били подељени у 5 радних група, где су, након одслушаних презентација добили радни задатак, чиме је отпочео хакатон, односно такмичење радних група на задату тему. Последњи дан су учесници презентовали своје задатке по тимовима у које су распоређени и донета је одлука о победничком тиму – њима је уследило наградно путовање у Брисел, Белгију, у марту 2024. године, где ће презентовати свој рад осталим сарадницима у оквиру COST акције.

По завршетку догађаја су учесници изразили захвалност организаторима, пленарним предавачима и својим колегама полазницима, испуњени позитивним утисцима које је ова тренинг школа оставила на њих. Ова три дана су за њих представљала нове изазове, који су их инспирисали да идеје које су осмислили у овом процесу, спроведу у дело.

ФСФВ и КИФОС потписали споразум о сарадњи

 

Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду посетила је делегација Кинезиолошког факултета Универзитета Јосип Јурај Штросмајер из Осијека, на челу са деканицом проф. др Весницом Млинаревић.

Овом приликом потписан је меморандум о разумевању између наше две институције, којим се наставља једна успешна сарадња и отварају нове могућности за размену искустава, заједнички наступ према међународним фондовима, као и размене студената и особља и рад на унапређењу наставних планова и програма.

 

ФСФВ Нови Сад је победник Дифовијаде за 2023. годину

Сваке године, у месецу мају се организује спортска манифестација студената факултета спорта и физичког васпитања широм региона под називом „Дифовијада“. Овај догађај окупља студенте из Србије, Хрватске, Словеније, Босне и Херцеговине, Црне Горе и Македоније, где се такмиче у следећим спортовима: одбојка, кошарка, фудбал, рукомет, пливање (индивидуално и штафета) и плес. Такође се организује такмичење у шаху, квизу знања, играма без граница и научноистраживачком раду. Сваки факултет има своје студенте представнике који су задужени за организацију пута, смештаја и формирања тимова који ће представљати факултет и комисије која ће гласати.

Ове године, Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду је укупан победник. Честитамо нашим студентима и захваљујемо им се на одговорности и одржаној дисциплини чиме, као и сваке године, представљају наш факултет у најбољем светлу.

Резултати који су довели до овог успеха:

Мушкарци:

Одбојка – 2. место
Кошарка – 2. место
Рукомет – 3. место
Фудбал – 3. место
Пливање – 1. место

Жене:

Одбојка – 1. место
Кошарка – 1. место
Пливање – 2. место

Од осталих резултата издвајамо:

Пливање (штафета) – 3. место
Плес – 2. место
Шах – 3. место
Квиз знања – 2. место
Научноистраживачки рад – 3. место

Представљање МОСМЕН пројекта у Сплиту

Резултати пројекта МОСМЕН представљени су студентима завршне године основних студија Кинезиолошког факултета Универзитета у Сплиту.

Имали су прилику да се упознају са Мастер програмом Спортског менаџмента, као и платформом за е-учење, МОСМЕН, која је део ЕРАЗМУС пројекта, који се спроводи у Србији, Мађарској и Пољској.

Кратак увод у наставни план и програм им је представила доц. др Даринка Коровљев, која је истакла значај континуираног образовања и употребе дигиталних технологија у савременом друштву.

Кинезиолошки факултет Универзитета у Сплиту је већ дуги низ година партнер Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду, а ово је била одлична прилика за даље проширење сарадње између две институције.

Спортски сусрети СОНК-а Војводине

Факултет спорта и физичког васпитања у Новом Саду учествовао је на 5. спортским сусретима у организацији Синдиката запослених у образовању, науци и култури Војводине од 18.05-20.05.2023. године на Палићу. На спортским сусретима је учествовало скоро 300 учесника из 16 различитих институција.

Нашу установу представљало је 27 учесника из редова наставног и ненаставног особља и то 17 у мушкој и 10 у женској конкуренцији.

Факултет спорта и физичког васпитања је освојио друго место у генералном пласману свих учесника спортских сусрета што је помак за једно место у односу на прошлу годину.

Од најзначајнијих резултата треба издвојити следеће:

Одбојка (мушкарци) – 1. место (одбрањена титула од прошле године);
Фудбал (жене) – 1. место;
Баскет (жене) – 1. место;
Стони тенис (жене) – 1. место;
Балотање (жене) – 1. место.

Од осталих резултата треба издвојити следеће успехе:

Мушкарци:
Фудбал – 2. место;
Баскет – 3. место;
Пливање – 3. место;
Надвлачење конопца – 3. место.

Жене:
Одбојка – 3. место;
Пливање – 2. место;
Пикадо – 2. место;
Надвлачење конопца – 2. место.

Ове године, као и претходне, сусрети су подржани од стране управе Факултета која је, не само подржала, него и активно учествовала у самим играма. Сви учесници су се борили, дајући све од себе, пружајући подршку свим члановима нашег тима навијањем, бодрењем и тиме показали тимски дух и представили факултет у најбољем светлу.

ВРХ