На Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду 13.06.2018. године одржана је фокус група у оквиру међународног ERASMUS+ пројекта „Спортом против насиља и друштвене искључености“ - SAVE (Sport Against Violence and Exclusion). У овом истраживању учествовало је 12 тренера различитих спортова као што су фудбал, кошарка, одбојка, ватерполо, џудо, рвање, карате итд. Модератор фокус групе била је проф. др Ивана Миловановић, која је уједно и отворила дискусију. У реализацији ове фокус групе значајан допринос имали су и професори др Дејан Мадић, др Патрик Дрид, др Борислав Обрадовић и мсц. Даринка Коровљев као део пројектног тима Факултета спорта и физичког васпитања. У оквиру  ове теме – насиље у спорту, водила се двочасовна полемика о присуству насиља међу спортистима млађих узрасних категорија како на тренинзима и такмичењима тако и ван њих. Разговарало се и о узроцима, најчешћим видовима насиља и најугроженијим појединцима. Атмосфера за време разговора била је пријатна, а тренери су били веома мотивисани за учешће у оваквом типу радионице. Они су међусобно поделили своја искуства о појави насиља међу вршњацима и изнели евентуалне предлоге о превенцији насилног понашања код младих у будућности. Треба напоменути да је фокус група, као вид истраживања, по први пут на Факултету спорта и физичког васпитања спроведена у пракси и показала се као одличан метод за прикупљање података једног квалитативног истраживања. Пројектни тим ће у наредном периоду анализирати резултате и ставове учесника како би се на што бољи и објективнији начин сагледао проблем насиља у спорту а уједно и како би се допринело ERASMUS+ пројекту где је факултет партнерска институција.

erasmus1.jpg

 erasmus2.jpg erasmus3.jpg

In Memoriam: Стеван Хорват (1932-2018)

Обавештавамо студенте и професоре, пријатеље и сараднике факултета да је 28. маја 2018. године преминуо дугогодишњи професор нашег Факултета мр Стеван Хорват.

Комеморација поводом смрти професора Хорвата одржаће се у четвртак 31. маја 2018. године са почетком у 11,00 часова у Амфитеатру Факултета на другом спрату.

 

Мр Стеван Хорват - Пишта био је заслужни спортиста Југославије, освајач олимпијске медаље, првак света у рвању, вишеструки државни шампион, носилац светског и југословенског фер-плеја.

Од ране младости бавио се спортом, стоним тенисом, фудбалом, мачевањем, боксом. куглањем, шахом, а највише је заволео рвање. Похађао је Вишу предњачко-тренерску школу (1963-1966) и по њеном завршетку као врхунски спортиста уживао је државну стипендију (1966-69). Као професионални тренер успешно је 1971. године радио у панчевачком рвачком клубу Динамо, где је васпитавао више младих рвача и олимпијских нада. Био је запослен и као наставник физичког васпитања у школском центру "Борис Кидрич" у Панчеву. Упоредо је ванредно студирао на загребачком Факултету за физичку културу и 1972. године са успехом завршио студије. На матичном факултету у Загребу је 1979. године и магистрирао.

Од 1973. до 1975. године радио је у Новом Саду у Заводу за физичку културу као стручни сарадник за борилачке спортове. Припремио је програм за рвање и укључивање перспективних ђака основних и средњих школа у припреме за Школску олимпијаду Војводине. Водио је и летњу школу тренинга за младе рваче.

На Факултету физичке културе у Новом Саду од 1975. године до одласка у пензију 1989. године радио је у звању доцента за борилачке спортове.

На Олимпијским играма у Мексику 1968. у финалу је са такмичарем из Јапана постигао нерешен резултат и препустио му је победу и златну медаљу, а сам се задовољио сребрном.

У лакој категорији (до 70 кг) наступао је на Олимпијским играма у Риму 1960. године и у Токију 1964. године, и оба пута освојио четврто место.

На Светском шампионату у Хелсингборгу у Шведској (1963) и у америчком граду Толеду (1966) изборио се за златне медаље. Други је био у Јокохами 1961, Толеду 1962. и Тампереу 1965. године.

Победио је на Медитеранским играма у Бејруту 1959. године и у Тунису 1967. године, био четврти у Напуљу 1963. Друго место заузео је на предолимпијским турнирима у Токију 1963. године и Мексико Ситију 1967. године. На Балканијади је три пута освајао златну медаљу, у Бургасу 1960, Атини 1961. и Скопљу 1962, у Букурешту 1959. био је други, а у Истанбулу 1958. трећи.

stevan horvat 1

stevan horvat 2

 

Одржан 11. састанак COSI иницијативе (Childhood Obesity Surveillance Initiative)

У Бечу је, од 21. до 23. маја 2018. године, у организацији Светске здравствене организације - регионална канцеларија за Европу, одржан 11. састанак COSI иницијативе (Childhood Obesity Surveillance Initiative). Иницијатива је покренута са циљем праћење гојазности код деце узраста 6-9 година у европским земљама, а помоћу стандардизоване методологије прикупљају се квалитетни и упоредиви подаци из више од 40 земаља. Национални тим из Србије, на челу са проф. др Сергејем Остојићем, активно учествује у COSI пројекту почев од 2015. године. На састанку у Бечу, којим је руководио г. Жоао Бреда, шеф Европске канцеларије СЗО за превенцију и контролу незаразних болести, размењена су искуства, продискутовани национални резултати из претходних фаза пројекта и обављене припреме за наредни круг прикупљања података. Састанку је у име истраживачког тима из Србије присуствовала проф. др Вишња Ђорђић, са запаженом презентацијом националног COSI пројекта.

COSI 2018

cosi 2

cosi 3

Задовољство нам је да саопштимо да су господин Barry Johnson, представник америчког издавача Human Kinetics Inc. и проф. др Небојша Максимовић, декан нашег Факултета, дана 9. маја 2018. потписали уговор о ауторском праву публиковања књиге на српском језику. Друго издање публикације SENIOR FITNESS TEST MANUAL аутора Roberte E. Rikli и C. Jessie Jones тренутно је у фази припреме за штампу, а објављивање можемо очекивати до међународног Сајма књига у Београду (октобар 2018).Ово је прва у низу књига реномираног издавача Human Kinetics Inc. која ћа бити објављена на српском језику у издању нашег Факулета.

ФСФВ домаћин Матичног научног одбора

Факултет спорта и физичког васпитања и Универзитет у Новом Саду су домаћини Матичног научног одбора за друштвено-хуманистичке науке Министарства просвете и науке.

Сјајни Бранислав Ивановић посетио наш Факултет

Наш сјајни спортиста, Бранислав Ивановић, посетио је Факултет спорта и физичког васпитања током прошле недеље. Бранислав Ивановић (рођен 22. фебруара 1984. године у Сремској Митровици) је српски одбрамбени фудбалер који тренутно игра за руски клуб Зенит из Санкт Петерсбурга. Од 2012. године био је капитен репрезентације Србије. Дана 14. новембра 2017. године одиграо је 100-ти меч за репрезентацију Србије. Сваки пут се веома радујемо посетама овако изванредних спортиста који представљају одличан узор нашим студентима. Хвала Банету на издвојеном времену!

Дани Печуја у Новом Саду успешно реализовани

Приликом званичне посете Универзитета у Печују (Мађарска), наш Факултет заједно са Универзитетским Спортским Савезом Новог Сада, дочекао је спортску екипу из Печуја. Том приликом  одиграна је пријатељска фудбалска утакмица између два тима. Овом догађају присуствовали су ректор проф. др Душан Николић и декан нашег Факултета, проф. др Небојша Максимовић који су заједно са представницима Универзитета у Печују пропратили и подржали овај спортски догађај са циљем унапређења међународне сарадње и већ традиционално добрих односа наша два Универзитета. Хвала свима који су се одазвали, учествовали и подржали овај сусрет!

"На путу ка Русији"

Део стручног штаба сениорске А мушке репрезентације у фудбалу посетио је Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду. Уводну реч имао је декан факултета проф. др. Небојша Максимовић, који је ово предавање и отворио. Селектор репрезентације, господин Младен Крстајић, је одржао предавање студентима овог факултета под називом „На путу ка Русији“. У разговору са студентима проф. др. Марко Стојановић, кондициони тренер репрезентације и господин Крстајић су истакли поједине детаље везане за припрему фудбалске репрезентације Србије. Такође говорило се и о атмосфери која влада у саставу репрезентације као и присуству огромне жеље играча за надметањем и успехом на Светском првенству у Русији.  Поред поменутих, у овом предавању је учествовао и  помоћни тренер репрезентације, господин Милан Обрадовић, који је одговарао студентима на питања везана за предстојеће припреме и одлазак на Светско првенство. Присутни су изразили неопходност подршке јавности и навијача како би се одржала позитивна атмосфера у саставу нашег тима.

Овом приликом се још једном захваљујемо господину Крстајићу и стручном штабу на издвојеном времену и желимо много успеха нашој репрезентацији у предстојећем периоду.

Инфо дан MILETUS пројекта

Поштовани, Обавештавамо Вас да Универзитет у Новом Саду организује програм студентске виртуелне мобилности у оквиру пројекта MILETUS (Students' Mobility Capacity Building in Higher Education in Ukraine and Serbia), усмерен на студенте 3. и 4. године основних студија и студенте мастер студија факултета чланица Универзитета у Новом Саду.

Програм ће бити презентован на Инфо дану MILETUS пројекта који ће се одржати 16/05/2018 са почетком од 16х на Факутету техничких наука, у наставном блоку у учионици 308.

Више о курсевима и програму можете наћи на постеру и у позив за мобилност које можете видети на следећем линку. (Постер и Позив)  

Пријавни формулар налази се на следећем линку. (Пријавни формулар)

Попуњен пријавни формулар треба послати на следећу е-маил адресу: application_MILETUS@manufacturing.de

Крајни рок за слање пријава је 25/05/2018. Избор најбољих апликаната биће урађен до 31/05/2018. Први круг виртуелне мобиности ће бити обављен од 01/06/2018 до 30/06/2018.

Курсеве ће понудити партнери MILETUS пројекта из европских земаља: Politecnico di Milano, Italy; Aalborg University, Denmark; TU Hamburg, Germany,


Срдачан поздрав,
MILETUS UNS пројектни тим

Поштовани студенти,

обавештавамо Вас да је отворен конкурс за стипендирану студентску мобилност на Алпен–Адриа Универзитету у Клагенфурту (Аустрија) у школској 2018/2019. години.

Конкурс је отворен за студенте свих нивоа студија, свих факултета Универзитета у Новом Саду.

Текст конкурса се налази на веб страници Универзитета у Новом Саду, на следећем линку.

MEXT 2019 - Стипендије владе Јапана

Амбасада Јапана обавештава све заинтересоване кандидате у Републици Србији и Црној Гори да од среде, 18. априла 2018. године почиње конкурс за МЕXТ (Министарство образовања, спорта, науке и технологије Владе Јапана) стипендије за 2019. годину за студенте из Републике Србије и студенте из Црне Горе.

Све потребне информације о конкурсу можете пронаћи на следећем ЛИНКУ.

Након великог успеха првог Генератор конкурса, Социете Генерале банка наставља да заједно са партнерима подстиче иновације, охрабрујући и студенте да се прикључе! Лансиран је Генератор Флуо - конкурс за све студенте од 18 до 27 година са великим идејама и предузетничким духом.

Све потребне информације можете пронаћи на следећем ЛИНКУ или у приложеном ФАЈЛУ.

Generator FLUO 2

Generator FLUO

ВРХ