Нова презентација Факултета спорта и физичког васпитања

Поштовани,

почела је са радом нова интернет презентација Факултета спорта и физичког васпитања Нови Сад (https://fsfvns.edu.rs/).

У току је израда нове огласне табле за студенте.

Стара огласна табла ће бити у функцији до краја овог семестра (https://fsfvns.rs/studenti/oglasna-tabla).

Факултет спорта и физичког васпитања Нови Сад.

Дан отворених врата на ФСФВ-у

У среду, 27. марта 2024. године ће се одржати Дан отворених врата Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду. Програм почиње у 13:00 часова у амфитеатру Факултета на другом спрату, на адреси Ловћенска 16.

Ученици који буду присуствовали ће добити информација о пријемном испиту, припремама и смеровима које нуди Факултет и имаће прилику да виде део практичне наставе која се одвија у нашим објектима, као и саму инфраструктуру, савремену опрему којом располаже Факултет, музеј и неке од волонтерских активности наших студената.

Како би Дан отворених врата протекао по планираном програму, моле се сви заинтересовани да се појаве 10 минута раније испред Факултета. При уласку могу да се обрате портиру како би их упутио према амфитеатру.

Декан Факултета спорта и физичког васпитања, проф. др Патрик Дрид, представљајући Факултет, одржао је предавање на Светском фестивалу младих, у Русији (Сочи), на тему „Значај психологије спорта“. У оквиру овог догађаја, професор Дрид је представљен у својству уредника часописа „Psychology in Russia: State of the Art“, специјалног издања „Sport Psychology“.

Светски фестивал младих је највећа глобална омладинска манифестација која се ове године одржава у Русији (Сочи), од 1. до 7. марта. Фестивал ће окупити преко 20.000 младих из више од 180 земаља који су међу водећима у области бизниса, медија, међународне сарадње, културе, науке, образовања, волонтирања, спорта и разних области које се тичу друштва у целини.

На Факултету спорта и физичког васпитања је одржан семинар за тренере Српске лиге ВОЈВОДИНА, Војвођанских фудбалских лига и ОКП лига (млађих категорија).

Проф. др Марко Стојановић је одржао предавање на тему „Тренинг снаге са млађим категоријама“. Професор Стојановић је преко двадесет година ангажован у области дијагностиковања, контроле и праћења стања тренираности и кондиционе припреме врхунских спортиста. Био је кондициони тренер  ФК Партизан и ФК Олимпија (Љубљана), а такође је и персонални тренер многим врхунским спортистима.

На тему „Тренер за памћење“ говорио Андрија Герић, прослављени српски одбојкаш освајач две олимпијске медаље, бронзе на  ОИ 1996. године у Атланти и злата на ОИ 2000. године у Сиднеју. Наступао је за репрезентацију 15 година и освојио бројне медаље, међу којима је и злато на Европском првенству 2001. године. Играо је на позицији средњег блокера за многе познате европске клубове. Када је завршио са спортском каријером, стекао је звање дипломираног психолога и завршио НЛП методологију за Менталног тренера.

Овај догађај је имао велики одзив, предавању су присустовали многи прослављени спортисти, као и наставно особље Факултета спорта и физичког васпитања.

Светосавске награде за 2024. годину

Поводом дана школске славе Свети Сава, декан Факултета спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду, проф. др Небојша Максимовић, доделио је награде најбољим студентима завршне године основних академских студија, као и златни дукат, који је ове године додељен истакнутом члану наставног особља, као награда за досадашњи учинак.

За најбољег студента је проглашен Лазар Ђурђевић, док су за најбоље студенткиње проглашене Мирјана Ђукић и Ивана Перовић. По први пут, ова награда је припала двема студенткињама, са потпуно идентичним просеком. Сви овогодишњи награђени студенти су својим радом и трудом допринели напретку Факултета, од волонтерског ангажмана до учешћа на факултетским пројектима и са поносом истичемо такве вредне, младе људе.

Добитник златног дуката, односно Светосавске награде је проф. др Сергеј Остојић, за изузетан допринос и резултате у унапређивању образовних и научних достигнућа Факултета. Професор Остојић је истакао да су та достигнућа резултат тимског рада за који се нада да ће и у будућности доносити врхунске резултате.

Декан је поручио студентима да наставе у правом смеру, путем напретка и да амбициозно прате стопе бољих од њих самих, са надом да ће их једног дана и престићи.

Факултет спорта и физичког васпитања честита свим добитницима!

Отворен нови конкурс за Еразмус+

Универзитет у Новом Саду расписује јединствени Јавни позив за пријаву особља за Еразмус+ одлазну мобилност са Универзитета у Новом Саду према партнерским високошколским установама.

ТРАЈАЊЕ ЈАВНОГ ПОЗИВА (КОНКУРСА): 15. јануар 2024. – 12. фебруар 2024. године

РОК ЗА ПОДНОШЕЊЕ ПРИЈАВА:

понедељак, 12. фебруар 2024. године до 23.59 часова

ВРСТА МОБИЛНОСТИ:

мобилност у сврху држања наставе или мобилност у сврху усавршавања

ПЕРИОД РЕАЛИЗАЦИЈЕ МОБИЛНОСТИ:

У току трајања летњег семестра академске 2023/2024. године (најраније од средине/краја марта 2024. и без опције у августу 2024.) или у току трајања првог семестра 2024/2025. године

ТРАЈАЊЕ МОБИЛНОСТИ:

Укупно 6 дана за наставне активности и 7 дана за усавршавање (што укључује путовање)

Више информација можете видети на следећем линку:

https://www.uns.ac.rs/index.php/konkursi-uns/erazmus/ka131/8315-ka131-odlazna-osoblje-202401

Научни часопис “The Exercise and Quality of Life” категорисан као М24

Научни часопис “The Exercise and Quality of Life” категорисан је као национални часопис међународног значаја: М24. Листу категорисаних домаћих часописа за 2023. годину објавило је Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије. Часопис је категорисан као први у оквиру Категоризације домаћих научних часописа о спорту.

Уредништво часописа захваљује свим ауторима и рецензентима, који су својим преданим радом допринели одржању квалитета нашег часописа.

 

Награде „Др Зоран Ђинђић“ за младе научнике и истраживачке за школску 2022/23 годину су свечано уручене у Ректорату Универзитета у Новом Саду. У уводном делу скупа, ректора Универзитета, проф. др Дејан Мадић, је поздравио присутне, након чега је проф. др Биљана Шкрбић, председница Одбора Фонда „Др Зоран Ђинђић“ Универзитета у Новом Саду детаљније представила образложење за доделу награда и овогодишње лауреате. У име традиционалног финансијског покровитеља ових награда, присутнима се обратио проф. др Зоран Милошевић, покрајински секретар за високо образовање и научноистраживачку делатност.

Ове године, Сенат Универзитета је донео одлуку да прву награду „Др Зоран Ђинђић за младог научника и истраживача деле двојица кандидата: др Никола Тодоровић, уједно и асистент на Факултету спорта и физичког васпитања, у оквиру предмета Дијагностика у спорту и др Немања Теслић, научни сарадник Научног института за прехрамбене технологија Универзитета у Новом Саду. Добитник треће награде је др Бојан Матковски, доцент на Економском факултету у Суботици Универзитета у Новом Саду.

„Велика ми је част да стојим овде, испред свих вас, веома сам поласкан и хвала вам на овој награди“, рекао је Тодоровић приликом свог обраћања присутнима. Истакао је да сматра да наука игра важну улогу у обликовању друштва и да подршка младим научницима представља улагање у будућност. Захвалио се свом тиму, али и учитељима, наставницима и професорима, сматрајући да су га они обликовали у способнијег, свестранијег и бољег човека. „Хвала вам пуно што сте били ту, са мном, ова награда представља валидацију досадашњег рада, али свакако подстрек и велику обавезу да у годинама које долазе потврдимо што смо носиоци ове награде, а то представља велик и озбиљан посао који је испред нас. Ову награду бих посветио својој тромесечној ћерки“, завршио је Тодоровић.

У Ректорату Универзитета у Новом Саду је одржан свечани пријем у част истраживача Универзитета чија су имена уврштена у нови преглед 2% најцитиранијих истраживача у свету који објављује Универзитет Стенфорд (тзв. Стенфорд листа), објављеној у октобру 2023. године.

Проф. др Сергеј Остојић, продекан за науку и међународну сарадњу на Факултету спорта и физичког васпитања, се налази на овој листи пету годину заредом. Овим изванредним достигнућем, као и чињеницом да је ФСФВ у последњих неколико година први на листи факултета Универзитета у Новом Саду по научној продукцији, потврђујемо да поред образовања младих кадрова, настављамо да улажемо у науку и истраживачки рад.

У згради Ректората Универзитета у Новом Саду, свечано су уручене награде најбољим студентима Универзитета у Новом Саду у школској 2022/23. години: награда Најбољи студент Универзитета, награда Студент генерације у појединим наставно-научним областима и Признање за врхунске резултате постигнуте на европским и светским такмичењима.

Добитници признања за врхунске резултате постигнуте на европским и светским такмичењима су студенти Факултета спорта и физичког васпитања:

Тасић Јелена – додељено признање за освојено 1. место на Светском купу у Новом Саду (2023. година) и 3. место за Међународном фестивалу универзитетског спорта у Јекатеринбургу – Русија (2023. година) у самбу.

Орловић Катарина – додељено признање за освојено 3. место на Европском првенству за јуниоре у Новом Саду (2022. година) у самбу.

Благојевић Жељана – додељено признање за освојено 3. место на Европском првенству за јуниоре у Новом Саду (2022. година) у самбу.

Самарџић Милош – додељено признање за освојено 3. место на Европском првенству у Хаифи – Израел (2023. година) и 3. место на Светском купу у Новом Саду (2023. година) у самбу.

Дела Кроче Иван – додељено признање за освојено 3. место на Светском првенству у Абу Дабију – УАЕ (2022. година), 1. место на Гренд Слему у Бангкоку – Тајланд (2023. година) и 2. место на Светском првенству у Уланбатару – Монголија (2023. година) у џијуџицуу.

Награде најуспешнијим студентима у школској 2022/23. години доделили су проф. др Дејан Мадић, ректор Универзитета у Новом Саду и проф. др Ђорђе Херцег, проректор за наставу и студентске активности.

Честитамо нашим студентима на изванредним резултатима, поносни смо и желимо им да наставе овај низ успеха у својој спортској каријери!

Доц. др Саша Пишот, запослена у Научно-истраживачком центру у Копру (Словенија), одржала је предавање намењено студентима докторских академских студија, а у оквиру предмета Квалитативна истраживања. Реч је не само о продубљивању знања студената нашег факултета о квалитативној методологији, већ и оснаживању веома успешне вишегодишње сарадње коју Факултет спорта и физичког васпитања  остварује са колегама из Научно-истраживачког центра у Копру.

На Факултету спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду одржана је Свечана додела диплома за основне и мастер академске студије.

Догађај је започео интонирањем Универзитетске химне „Гаедамус Игитур“, потом се присутнима обратио декан Факултета, проф. др Небојша Максимовић, који је пожелео пуно успеха у будућем професионалном раду свим дипломиранима и мастерима, јер им је овај чин улазница у нови живот и поручио да им тек предстоје изазови.

ФСФВ са поносом свима честита и жели пуно успеха у будућој каријери!

ВРХ