Министарство омладине и спорта обавештава студенте да је у суботу, 1. децембра 2018. године расписан Конкурс за стипендирање до 950 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 410 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија, за школску 2018/19. годину.

Текст конкурса, који је данас објављен и у дневном листу „Информер“, обавезан образац за конкурисање и преосталу обавезну конкурсну документацију можете преузети ОВДЕ.

Конкурс за стипендирање до 950 најбољих студената завршне године основних академских студија и до 410 студената завршне године мастер академских студија са високошколских установа чији је оснивач Република Србија, за школску 2018/19. годину биће отворен до 31. децембра 2018. године.

Од дана од када је основан 2008. године, Фонд је доделио преко 26000 награда и стипендија студентима и ученицима средњих школа у вредности од 6,8 милијарди дина

информације на сајтуЧ

www.fondzamladetalente.rs

16. Međunarodna naučna konferencija

„Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“

u organizaciji Crnogorske sportske akademije i u saradnji sa Fakultetom za sport i fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore

16. Međunarodna naučna konferencija „Transformacioni procesi u sportu – sportska dostignuća“ u organizaciji Crnogorske sportske akademije i u saradnji sa Fakultetom za sport I fizičko vaspitanje Univerziteta Crne Gore, održat će se u Dubrovniku od 4. do 7. aprila 2019. godine.
U sklopu navedene Konferencije Fakultet sporta i tjelesnog odgoja Univerziteta u Sarajevu će učestvovati kao partner Konferencije i obezbijediti određeni broj učesnika nastavnika i studenata Fakulteta.

U nastavku više informacija o samoj Konferenciji dok detaljnije informacije možete pronaći na zvaničnoj stranici konferencije

http://csakademija.me/conference/

“Autori mogu podnijeti abstrakte radova, već od 1. avgusta sve do 1. decembra. O prihvatljivosti radova biće obaviješteni 15. januara 2019. Rok za ranu prijavu za predstavljanje autora je 1. februar 2019, dok je krajnji rok 15. februar. 2019.

Konferencija će, kao i prethodnu deceniju i po, biti fokusirana na aktuelne teme iz svih oblasti sporta i sportske medicine – uključujući psihologiju i sportsku medicinu, društvene i humanističke nauke, biomehaniku i neuromuskularnu medicinu. Učesnici će prijavljivati i sve moguće teme iz oblasti sportske nauke.

Najbolji radovi s Konferencije biće objavljeni u naučnim časopisima „Montenegrin Journal of Sports Science and Medicine (MJSSM)“ i „Sport Mont“, a kao poseban kvalitet Konferencije očekuje se učešće velikog broja master i studenata doktorskih studija, koji će biti u mogućnosti da preko raznih projekata iskoriste priliku da budu na CSA konferenciji.”

Наука за привреду

Факултет спорта и физичког васпитања Универзитета у Новом Саду је 06.12.2018. године учествовао на другом по реду сајму “Наука за привреду” који је организован од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научно-истраживачку делтаност АП Војводине. Отварање и поздрав учесницима упутио и Покрајниски секретар проф. Др Зоран Милошевић а штанд факултета су заједно посетили декан проф. др Небојша Максимовић, проректор проф. др Дејан Мадић као и професори проф. др Горан Васић, доц др Раденко Матић, проф. др Борис Поповић, проф. др Вишња Ђорђић и проф. др Марко Стојановић.

Током сајма одвијале су се предавачке сесије на којима су представници факултета проф. др Вишња Ђорђиц и проф. др Марко Стојановић указали на нове трендове у спортској науци као и прилике за сарадњу са различитим установама у образовању, здравству и привреди. У одвојеним састанцима са представницима основних и средњих школа као и геронтолошких центарта са подручја Војводине, наши професори су отворили нове хоризонте у будућој сарадњи и планирању разлчитих пројеката.

Волонтери Студнетске асоцијеције ФСФВ су на најбољи могући начин све госте и заинтересоване упутили о тренутним и будућим пројектима и активностима факултета где се посебно издваја Међународна конференција ЕQОЛ 2019 коју наш факултет орагнизује у априлу следеће године.

Представници факултета су и овом приликом исказали задовољство организацијом сајма као и надом да ће остварени контакти и састанци донети добробит свима у погледу приближавање науке и привреде.

sajam2

sajam3

sajam4

sajam5

Космету на поклон

Приближавају се новогодишњи и божићни празници, традиционално, то је време када осим на себе треба мало мислити и на друге. Хуманост је једина ствар која буди оно људско у савременом човеку. Управо због тога потекла је иницијатива са Новосадског Универзитета за спровођење акције „Космету на поклон“.

Ову иницијативу, подржала је и Студентска асоцијација Факултета спорта и физичког васпитања те организовала хуманитарно друштвено вече на нашем факултету.
Поводом саме акције студенти Универзитета у Новом Саду, као и сами професори, имали су прилику да се у нашој великој сали опробају у активностима као што су стони тенис, шах, фифа 2на2, асоцијације и квиз знања. Циљ наше хуманитарне акције јесте прикупљање посластица, играчака и школског прибора за пакетиће који ће бити лично подељени деци са територије Северног Косова.

Сви људи добре воље могу своје прилоге у виду горе наведених ствари донети у канцеларију Студетнске асоцијације Факултета спорта и физичког васпитања. Акција траје до новогодишњих празника, а за више информација можете нам се обратити и путем е-маил:

studentska.asocijacija.fsfvns@gmail.com

Још једном позивамо све људе да пробуде оно хумано у себи те помогну колико су у могућности јер ваше мало некоме може значити много.

Ваша Студентска асоцијација.

 

DKP 0047 900

 

DKP 0032 900

 

DKP 0051 900

 

DKP 0084 900

DKP 0103 900

DKP 0128 900

DKP 0169 900

DKP 0307 900

 

 

У оквиру припрема за реализацију краткорочног пројекта од посебног интереса за одрживи развој у АП Војводини у 2018. години, професор др. Борис Поповић боравио је током новембра месеца на Факултету спортских наука у Гранади – Шпанија (Facultad de Ciencias del Deporte, Universidad de Granada – UGR). На најновијој Шангајској листи, Факултет спортских наука Универзитета у Гранади, заузима високо место и налази се на 50. месту међу најбољим институцијама у области спорта широм света.

Покрајински пројекат под називом „PREFIT“ – предлог нове батерије тестова физичког фитнеса код деце предшколског узраста, др Поповић реализује у сарадњи са еминентним професорима, Франциском Б. Ортегом, као и Џонатаном Р. Руизом, изузетно цењеним истраживачима из области физичког фитнеса како предшколске, тако и школске деце и омладине. Током вишедневних активности, др Поповић разговарао је, између осталог, и о могућностима проширења сарадње наша два Факултета и на друге Факултете спортских наука са простора југоисточне Европе у области истраживања физичког фитнеса предшколске деце.

Као резултат сарадње, професор Франциско Б. Ортега посетиће наш Факултет у својству позивног предавача на научној конференцији EQOL 2019. коју Факултет спорта и физичког васпитања организује у априлу месецу следеће године. То ће уједно бити нова прилика да се успешна сарадња два Факултета подигне на још виши ниво, како у области потенцијалних заједничких аплицирања у оквиру различитих научно-истраживачких пројеката из области здравља, вежбања и спорта, тако и у оквиру могућности мобилности студената и наставног особља као део Еразмус+ програма. 

 

Boris i Francisco B Ortega900

 

Boris i Jonatan R Ruiz900

 

Boris i Cristina Cadenas Sanchez900

Немања Матић на Факултету спорта и физичког васпитања

У препуном амфитеатру Факултета спорта и физичког васпитања, студенти, професори, тренери и сарадници и представници Фудбалског Савеза Војводине, дочекали су сјајног српског фудбалера Немању Матића.

Испред Факултета скупу се обратио декан проф. др Небојша Максимовић са речима добродошлице истичући Немању Матића пре свега као изузетног професиналног спортисту али и једнако тако као узор младим генерацијама по дивним људским особинама и вредностима.

Након обраћања декана,  проф. др Марко Стојановић, спортски научник А репрезенатције Србије, заједно са Немањом Матићем, представио је поједине детаље из домена његовог кондиционог тренинга, свакодневног живота и развојног пута од самих почетака до данас. Уследила су  бројна питања студената, на које је Немања стрпљиво одговарао. Општи утисак је на крају био изузетно позитиван и подстицајан студентима али и свима присутнима – да се вредним радом, трудом, упркос безбројним препрекама ипак на крају све може постићи. Немања је заиста тај сјајан пример.

Била нам је изузетна част и захваљуемо се Немањи Матићу на доброј вољи и одвојеном вермену. Радујемо се наредном сусрету! 

matic1

 

matic2

 

matic3

Obaveštavamo sve studente treće i četvrte godine Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja da Studentska asocijacija raspisuje konkurs za 5 studenata.

Naime, po završetku konkursa - 19.11.2018.  pet najbolje rangiranih studenta (prosečna ocena, ESPB) kao nagradu dobijaju odlazak na Univerzitetsku konferenciju o  trošku Studentske asocijacije i  Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja.

Rangiranje studenata bazira se po formuli

 BB = PO x 5 + ESPB / C x 0.8

(BB = broj bodova sveden na dve decimale; PO = ukupna prosečna ocena u toku studija; 5 = korektivni faktor, ESPB = broj ukupno ostvarenih bodov, C – broj godina studiranja; 0,8 = korektivni faktor);

Ovom prilikom pozivamo sve zainteresovane studente da popune prijavni obrazac i samim tim prijave se za predstojeću konferenciju. Prijavni obrazac se predaje u fah Studentske asocijacije na portirnici fakulteta.

Sve dodatne informacije možete dobiti putem e-maila: studentska.asocijacija.fsfvns@gmail.com ili lično u kancelariji Studentske asocijacije.

Нове могућности у оквиру Ерасмус+ програма

Нове могућности у оквиру Ерасмус+ програма

На Универзитету у Новом Саду је 31. октобра 2018. године одржан Информативни дан о могућностима у оквиру Еразмус+ програма. Целодневни програм у организацији Националне Еразмус+ канцеларије – Фондације Темпус, и као део Еразмус+ недеље која је од 29. октобра до 2. новембра 2018. године обухватила серију информативних дана Србији.

На две паралелне сестије у Ректорату Универзитета у Новом Саду и на Филозофском факултету представљене су детаљније информације о могућностима аплицирања у оквиру Еразмус+ програма. Поред нових информација у вези са положајем Србије у Еразмус+ програму, презентације су обухватиле детаљније информације о пројектима мобилности, стратетешких партнерстава и изградње капацитета у области високог образовања, CEEPUS програму, Еразмус Мундус заједничким мастер програмима, Жан Моне активностима, као и о пројектима мобилности и стратешких партнерстава у области младих и омладинских радника, школа и општег образовања, стручног образовања и образовања одраслих, уз представљање примера добре праксе.

У оквиру Информативног дана, у Ректорату Универзитета је одржан радни састанак руководстава Универзитета, факултета и института са директорком Националне Еразмус+ канцеларије – Темпус фондације Маријом Филиповић Ожеговић. Након уводне речи проректора за међународну сарадњу Универзитета у Новом Саду проф. др Дејана Мадића, директорка Темпус фондације је одржала презентацију о новинама које се могу очекивати од октобра 2018. године у оквиру Еразмус+ програма, са посебним освртом на промену статуса Републике Србије у ЕУ програму финансирања образовања (Erasmus+ KA1/KA2/KA3; IPA). Састанку је такође присуствовала проректорка за наставу проф. др Сања Подунавац Кузмановић, као и представници факултета и института Универзитета у Новом Саду. Нагласак будућих активности и аплицирања Универзитета у Новом Саду је и усвојена одлука о додели Еразмус повеље за високо образовање, која отвара нове могућности и перспективе универзитета у целини.

Erasmus2.jpgErasmus1.jpgErasmus3.jpg

КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ 65 СТИПЕНДИЈA

На основу члана 7. Правилникa о коришћењу средстава Фонда за стипендирање и подстицање напредовања даровитих студената и младих научних радника и уметника Универзитета у Новом Саду и Одлуке Савета Фонда о расподели новчаних средстава намењених за стипендије у школској 2018/2019. години (31.10.2018.), Одбор Фонда расписује
КОНКУРС ЗА ДОДЕЛУ 65 СТИПЕНДИЈA СТУДЕНТИМА УНИВЕРЗИТЕТА У НОВОМ САДУ ЗА ШКОЛСКУ 2018/2019. ГОДИНУ

Информације о конкурсу налазе се на  http://www.uns.ac.rs/index.php/univerzitet/c-fondacije/fond/obavestenja-daroviti-c/4036-konkurs-daroviti-2018

rektorat

 

Гостовање  др Небојше Трајковића факултету спортских наука у Порту

 

Током октобра месеца, асистент на Факултету спорта и физичког васпитања – др Небojша Трајковић, боравио је на Факултету спортских наука у Порту (Faculty of Sports (FADEUP), Порто, Португал) као део  Ерасмус+ програма мобилности. На најновијој Шангајској листи, Факултет спорта Универзитета у Порту, заузима високо место и налази се на 34. месту међу најбољим институцијама у области спорта широм свиета.

У вишедневним активностима др Трајковић је са професорома разматрао могућности и перспективе у будућим односима два факултета. Незванично је договорена посета делегације факултета у предстојећим месецима. 

Такође је интересантна чињеница да на факултету тренутно борави Јелена Стевановић из Србије у оквиру “FOIE GRAS” пројекta под називом Physical activity and NAFLD (Non-Alcoholic Fatty Liver Disease) под менторством професора José Magalhães.

Др Трајковић је одржао два предавања запосленима и студентима докторских студија :

- Promotion of exercise interventions in children: Is there a critical period?

- The benefits of recreational team sports in middle-aged and older adults

Ова и остале мобилности које остварују наши запослени мапирају Факултет спорта и физичког васпитања и постављају га на видљивије место у спортској науци, а уједно отварају нове могућности и шансе за студенте свих нивоа студија за изградњу каријере.

 

tr1.jpg

tr2.jpg

tr3.jpg

У оквиру реализације пројекта под називом "Зимске едукативне и рекреативне активности студената", суфинансиран од стране Покрајинског секретаријата за високо образовање и научноистраживачку делатност, Универзитетски спортски савез Новог Сада расписује КОНКУРС за учешће студената високошколских установа са седиштем на теритиорији АП Војводине. Све потребне информације можете пронаћи у следећем ПРИЛОГУ.

plakat KOP

Поштовани студенти, сарадници, асистенти,

обавештавамо вас да су отворени нови конкурси из области ваших факултета за стипендирану мобилност студената и особља на Универзитету у Јашију, Румунија.

Информације о конкурсима можете да нађете на сајту Универзитета:

СТУДЕНТИ: http://www.uns.ac.rs/index.php/konkursi-c-2/erazmus/mobilnost-studenata/5421-erazmus-jasi-uns
ОСОБЉЕ: http://www.uns.ac.rs/index.php/konkursi-c-2/erazmus/mobilnost-osoblja/5420-erazmus-jasi-uns

 

Напомена: Рок за пријаве је понедељак, 29. октобар 2018. године.

ВРХ